Cerintele alimentare ale organismului

Cerintele alimentare ale organismului

Proteinele sunt indispensabile pentru buna functionare a organismului. Valoarea alimentara difera in functie de originea lor. Ratia zilnica trebuie sa cuprinda cel putin 50% proteine animale, restul putand fi furnizat de cele vegetale. Un adult sanatos are nevoie de o cantitate de proteine egala cu un gram pe kilogram de greutate corporala. Astfel un om care cantareste 65 de kg, ratia protidica trebuie sa fie de 65 g. Cantitatea poate fi furnizata de urmatoarele alimente:

  • 100 g carne, 500 ml lapte, 25 g paine;
  • 2 oua, 500 ml lapte, 350 g paine;
  • 100 g fasole, 100 g paine, 150 g branza
  • Glucidele sunt furnizate omului fie sub forma de fainoase, precum painea, pastele fainoase, orezul, fie ca dulciuri cum sunt zaharul, dulceata, mierea de albine. Glucidele constituie cea mai mare parte din ratia alimentara, fiind furnizoarele principale de energie impreuna cu lipidele.

    Lipidele pot fi de origine animala sau vegetala. Cercetatorii din domeniul nutritiei au pus in evidenta necesitatea grasimilor vegetale, in alimentatia omului, ele fiind furnizoare exclusive de acizi grasi nesaturati, cu rol in protectia pielii si mai ales in prevenirea aterosclerozei.

    Vitaminele sunt substante pe care omul nu le poate sintetiza, necesare zilnic in cantitati de ordinul miligramelor, si care au in organism, in general un rol biocatalitic. Ele au fost impartite in doua grupe: vitaminele liposolubile: A, D, E, K si vitaminele hidrosolubile: B, C.

    Sarurile minerale Aceste substante nutritive pot fi impartite in doua categorii: unele dintre ele cum sunt calciul si fosforul, prezente in cantitati mari, intra in constitutia unor tesuturi, iar altele asa numitele oligoelemente, sunt necesare in cantitati mici. Din cea de a doua categorie fac parte fierul, fluorul, iodul.

    Apa Spre deosebire de substantele nutritive enumerate mai sus, apa nu are nici rol energetic sau plastic, nici biocatalitic. Trebuie precizat faptul ca apa reprezinta 60-70% din greutatea corpului uman si ca toate procesele vitale si metabolice au loc in mediul celular apos. Asta face ca lipsa de apa sa fie mai repede resimtita ca lipsa de hrana, astfel ca, daca omul poate rezista la lipsa completa de alimente pana la 30 de zile, lipsa de apa il omoara in cateva zile.





    Fii prima care comentează


    Alte articole TopFeminin