Total afisari: 31416239
Vizitatori Online: 5
 
  Prima Pagina   »  Casa si bucatarie  »  Retete
Reteta mucenici (macinici)Reteta mucenici (macinici)

Fiindca pe 9 martie se sarbatoresc cei 40 de Mucenici (cei 40 de Sfinti mucenici sarbatoriti in calendarul bisericesc, care au fost jertfiti pentru credinta lor in Sevastia) gospodinele pregatesc o reteta de mucenici sau macinici, pe care ii impart  la biserica, prin vecini si care se servesc in acesta zi in familie.


Mucenicii sunt preparati diferit de la o zona a tarii la alta.


In Moldova, se face un aluat dospit (adica se lasa la crescut) din care se fac forme de 8, ca o spirala, se ung cu ou pe deasupra si se pun intr-o tava unsa cu unt, la cuptor. Dupa ce s-au rumenit se ung cu miere si se tavalesc prin zahar si nuca.


In Muntenia si Dobrogea, se face un aluat dar nedopsit, adica nu se lasa la crescut, tot in forme de 8 sau cerculete, dar micute. Se tavalesc prin faina si se pun in apa la fiert. Cand apa a dat in clocot si ei s-au fiert se adauga zahar, nuca pisata si dupa preferinte, scortisoara, nuca de cocos si putin rom.


Se spune ca trebuie sa se faca minim 40-44 de Macinici, in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.


Aluatul se face din aproximativ 1 kg de faina, 1 lingura de sare, 1/2 - 1 cub de drojdie, apa ca sa se omogenizeze aluatul si preferential se pun 2-3 oua, 1/2 l de lapte si 1/2 unt, ca la cozonac.


Se lasa la crescut daca vreti sa faceti tip moldovenesc, daca nu, ii puneti la fiert.


Pofta buna !


Va recomandam si o carte: Sa gatim cu Jamie

Asteptam comentariile voastre.




    0 0
  • zen1966
    Buna ziua, nu contest, reteta pare f buna, dar mucenicii sunt de post :faina, apa, drojdie,ulei, miere, nuci.Nu stiu din ce regiune a Moldovei sunteti d voastra, eu sunt din Vrancea ,la noi mucenicii se coc ,nu se fierb(am o prietena olteanca la ea se fierb.In partea noastra mucenicii sunt mari, pufosi, generosi in miere de albine si nuci.Nu folosim nici cocos , nici rom, in aluat adaugam coaja de lamaie.Mutumesc totusi pt partajarea acestei retete, bucataria romaneasca e foarte buna!!
  • 0 0
  • anca
    ouale sunt doar pentru uns, deci sunt obtionale. daca ii vrei de post nu ii ungi cu ou inainte sa ii bagi in cuptor si nu adaugi lapte
  • 0 0
  • alina
    mucenitii adevarati sunt cei din moldova,nu sunt de post dar odata k e ziua lor se manca si asa
  • 4 0
  • Maria
    Reteta este buna numai ca nu tii cont de faptul ca in aceasta perioada este post si reteta nu ar trebui sa contina ingrediente ca unt, oua etc.
  • 1 1
  • dana
    sunt incantata de aceasta reteta,dar am o intrebare:nu sunt de post ?k am vazut k se pune si ou!!!


Alte articole TopFeminin
Moda pentru toamna-iarna 2008-2009Moda pentru toamna-iarna 2008-2009

Moda din sezonul toamna-iarna 2008-2009 este foarte generoasa in materie de tinute. Sunt aduse unele noutati

Ingrijirea pielii Ingrijirea pielii

Pentru a avea o piele hidratata, tonica, fara celulita si fara vergeturi trebuie sa inveti sa

Invata sa acorzi a doua sansaInvata sa acorzi a doua sansa

Sa presupunem ca ai o relatie de lunga durata; poate sunt doi, trei chiar sapte ani

Training-ulTraining-ul

In drumul spre o cariera de succes apelezi la diferite cursuri de limbi straine, operare calculator,

Cycas revolutaCycas revoluta
Cycas revoluta este o planta decorativa exotica, cu o forma spectaculoasa care se aseamana foarte mult
Tarta cu pruneTarta cu prune

Vara e sezonul fructelor iar desertul pe care vi-l propun, tarta cu prune, va fi unul

 
micsorare/ridicare sani
Pastile pentru slabit
Candida
caderea parului
VARICE PE SANI!!!!
Rinoplastie
sani mici
CUM SLABIM CEL MAI BINE!
Am scapat de celulita cu Cellinea!
Ce purtam in 2013?
intra si tu pe forum!




TheNewThing.ro: blogul de gadgeturi, tehnologie și lifestyle.

> vizualizeaza toate felicitarile  
coafuri
diete
 
eGhid.ro Links24.ro TopBanking.ro