Condimente aromate

Condimente aromate

Condimentele sunt folosite in alimentatie pentru a da o savoare deosebita mancarii. Ele au si un efect benefic asupra organismului stimuland secretia sucurilor gastrice. Condimentele aromate se folosesc atat pentru asezonarea preparatelor culinare dar si pentru parfumarea prajiturilor. Din prima categorie fac parte: rosmarinul, ienibaharul, busuiocul, chimenul, cimbrul, maghiranul, tarhonul, dafinul, leusteanul, patrunjelul, mararul. Dintre cele utilizate in prepararea dulciurilor amintim: scortisoara, coaja de lamaie, vanilia, cuisoarele.

  • Rosmarinul se foloseste mai ales la aromarea sosurilor marinate dar si pentru friptura de miel
  • Ienibaharul cunoscut si sub numele de piperul de Jamaica da o savoare specifica in special mezelurilor datorita taninului, care se gaseste in cantitate mare in fructele sale.
  • Busuiocul se foloseste la salate, dar si la friptura de vita, peste, pasare precum si la prepararea carnii de vanat. Busuiocul are o aroma foarte puternica, de aceea este de preferat sa nu se foloseasca impreuna cu alte condimente aromate.
  • Chimenul are o intrebuintare variata. Poate fi presarat peste friptura la gratar, dar si peste musaca, diferite budinci, salate de cruditati. Se mai foloseste in aluatul saleurilor dar si la prepararea unor bauturi.
  • Cimbrul da o aroma deosebita mai ales fripturii la gratar (friptura de porc, de pasare) dar si organelor la gratar( ficat, rinichi). Se foloseste la aromarea tocaturilor, supelor, vanatului si a sosurilor.
  • Maghiranul se utilizeaza mai ales in ciorbe, produse de patiserie, dar si pentru condimentarea preparatelor din carne.
  • Tarhonul inlocuieste foarte bine sarea si otetul din preparete. Se adauga peste friptura de vita, de pasare, de peste si peste preparatele din oua ( omleta, ochiuri). Se poate folosi foarte bine si in salatele de cruditati.
  • Foile de dafin se adauga in sosuri, in tocanita de cartofi, in sarmalute, peste la cuptor si preparate din peste.
  • Mararul se poate folosi la tocaturi precum chiftelute, perisoare, la diferite sosuri si la salatele de cruditati.
  • Leusteanul se foloseste in special la ciorbe dandu-le acestora o aroma deosebita.
  • Patrunjelul se adauga in supe, in sosuri, intra in preparatele din oua, sau in cele din carne ( peste, pasare). Se poate folosi si pentru ornarea diferitelor aperitive.
  • Scortisoara este intrebuintata la prajituri, mai ales la placinta cu mere, in compoturi ( de mere, de visine, de caise, de gutui), in ciocolate si in multe alte sortimente de dulciuri.
  • Cuisorele dau o aroma deosebita preparatelor de patiserie, preparatelor din carne de porc, dar si vinului fiert.
  • Vanilia este aroma cea mai intalnita la preparatele dulci cum ar fi: inghetata, prajiturile, bomboanele si cremele.
  • Coaja de lamaie se foloseste pentru aromarea prajiturilor.




  • Fii prima care comentează


    Alte articole TopFeminin