Azalee sau Trandafirul muntilor

Azalee sau Trandafirul muntilor

Azaleea are denumirea stiintifica Rhododendron. Aceasta superba floare, dar pe deasupra pretentioasa, provine din sud-estul Asiei, mai exact din China si Japonia, unde climatul este foarte benefic pentru astfel de flori, verile neavand temperaturi foarte ridicate, iar iernile temperaturi foarte scazute.

Mai este denumita Trandafirul muntilor, deoarece este intalnita in localitatile situate aproape de munte, acolo unde racoarea si umezeala ii sunt benefice.

Azaleea este o planta sensibila la temperatura, temperatura recomandata este de 22-25*C ziua si 16-18*C noaptea, iar lumina trebuie sa fie filtrata, adica semi-umbra.

Vara trebuie bagata in casa, fiindca nu suporta canicula si lumina puternica, iar iarna se poate tine pe o terasa deschisa, avandu-se in vedere minimul de protectie, fata de ingheturi, sau pe un balcon inchis, neancalzit, dar oferindu-i-se lumina.

Aceasta planta are nevoie de un pamant usor, poros, fibros, hranitor, cu o aciditate pronuntata si cu o capacitate mare de retinere a apei - amestec de: turba, pamant de frunze de fag, ace de brad, 10% nisip si muschi sphagnum (care scade riscul imbolnavirii cu ciuperci care ataca radacina, ducand la putrezirea ei ).

Planta se va amplasa in vase mari, largi nu adanci.

Apa cu care trebuie udata planta, trebuie sa aiba temperatura camerei si sa fie usor acida. Vara se va pulveriza apa pe frunze, de 2 ori pe zi, iar iarna se recomanda sa se faca mai rar. Specialistii ne recomanda ca apa sa fie fiarta (nu suporta calcarul din apa), apoi cand o lasam sa se raceasca sa introducem turba (la 10 L de apa se adauga 1 L de turba ), iar udarea sa fie sub forma de pulverizare abundenta, pana cand va iesi apa prin gaurile de evacuare ale ghiveciului.

Trebuie sa tineti cont de un lucru foarte important pentru aceasta floare, farfuria in care va sta ghiveciul sa nu aiba apa, fiindca "nu suporta sa stea in apa".

Pentru a stimula capacitatea de ramificare a plantei se vor ciupi lastarii, prin inlaturarea varfurilor acestora, pentru a favoriza cresterea lastarilor laterali, marind volumul plantei si a numarului de flori.

In incheiere, sa nu uitati sa ingrijiti florile!

 

 

Comentarii

 • 1 2
  cristal
  da cred ca si eu am acest trandafir l-am cumparat din germania ca aici stau etc . si pe el scria trandafie japonez (rosa) . inca nu mia inflorit ,dar intrebarea mea este cand sant in vacanta cum ramane cu apa ? 3 sapt poate sa se usuce ? cum sa fac ? va multumesc
 • 1 0
  oana
  interesante informatii,dar incomplet articolul

Adaugă un comentariu


Alte articole TopFeminin

 • Floarea pasiunii, calmant natural pentru stresul zilnic
  Floarea pasiunii, calmant natural pentru stresul zilnic Zilnic suntem expusi unei multitudini de situatii stresante astfel ca ajungem sa ne obisnuim cu stresul
 • Scapa de durerile menstruale!
  Scapa de durerile menstruale! Durerile lombo-abdominale pot aparea cu cateva zile inaintea menstruatiei si pot continua cateva zile dupa instalarea
 • Afectiuni ale ficatului
  Afectiuni ale ficatului Printre cele mai intalnite afectiuni ale ficatului se numara colecistita (inflamarea vezicii biliare) si hepatita. Colecistita
 • Chic bebe
  Chic bebe

  Chic bebe reprezinta un nou concept creat de mamici pentru a defini copilul elegant, deosebit, distinct,

 • Exercitiile Kegel
  Exercitiile Kegel

  Exercitiile Kegel au fost descrise pentru prima oara de catre medicul Arnold Kegel in anul 1948

 • Zacusca
  Zacusca Ingrediente pentru zacusca de vinete: 10-12 vinete, 5 kg roşii, 2 kg ceapă, 30 de gogoşari