Specialitati pentru masa de Pasti

Specialitati pentru masa de Pasti

Cum Invierea Domnului se apropie si toata lumea se pregateste pentru marea sarbatoare, va propunem cateva specialitati pentru masa de Pasti, specialitati culinare traditionale, care nu ar trebui sa lipseasca de langa traditionalele oua vopsite, cozonac si vin.

Pentru reteta de drob aveti nevoie de ficat de miel, plamani, inima, 2-3 cepe mici, 3-4 legaturi de verdeata: ceapa verde, patrunjel si marar, 6 oua, o cescuta ulei, o bucata prapure de miel, pesmet, faina, sare, piper si cimbru.



Pentru a incepe pregatirea drobului trebuie mai intai sa spalati organele. Apoi le puneti sa fiarba in apa rece in care adaugati si un praf de sare. Dupa ce le-ati scos de la fiert le lasati sa se raceasca si apoi le dati prin masina de tocat. Separat se curata ceapa, se spala aceasta, apoi mararul si patrunjelul si se taie marunt si se dau prin masina de tocat impreuna cu organele.

Se adauga ouale intregi, uleiul, sarea, cimbrul si piperul si se amesteca bine, pana la omogenizare. Compozitia se poate praji intr-o tigaie impreuna cu o ceapa taiata marunt si calita, apoi se lasa la racit si se pune in prapurul de miel, i se da o forma, se tavaleste prin faina si ou batut si se baga la cuptor.



Daca nu vreti sa preparati drobul intr-un prapur, ungeti o tava, de preferat inalta, cu ulei, tapetati cu pesmet sau cu faina si puneti intreaga compozitie in tava. Bagati compozitia la cuptor si lasati-o sa se coaca la foc mic aproximativ o jumatate de ora. Apoi puneti pe deasupra 2 oua batute si verdeata tocata marunt si lasati pana se rumeneste. Se serveste rece cu garnitura de legume si salate. 

Nici pasca nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Pasti, si de aceea va recoman o reteta de pasca care va fi cu suguranta apreciata de toti.

Pentru aluat aveti nevoie de 1 kg faina, 40 g drojdie, 500 ml lapte, 300 g zahar, 6 oua, 250 g unt, coaja de lamaie, zahar vanilie, iar pentru pregatirea compozitiei aveti nevoie de

1-2 kg branza de vaci, 300g zahar, 6 oua, 50 g unt, 100 g smantana, stafide, zahar vanilat, coaja de lamaie sau de portocale, esenta de vanilie sau de migdale 300 g de gris, o lingura de faina, un praf de sare si 250 g de smantana.



Mod de preparare:



Se topeste untul si se lasa la racit. Intr-un alt vas se amesteca drojdia, o lingurita de zahar, o lingura de faina si trei linguri de lapte, pana se omogenizeaza bine. Se acopera vasul si se lasa sa creasca la cald, dupa care se toarna in vasul in care a fost pusa restul cantitatii de faina. Se adauga laptele, galbenusurile si mirodeniile. Se framanta cam o jumatate de ora timp in care se adauga treptat untul topit si zaharul. Se bat trei albusuri si se adauga 2 linguri cu varf peste coca framantata bine. Se incorporeaza prin framantat si albusurile. Se acopera coca si se lasa sa creasca.

Se amesteca pentru compozitie branza, smantana, zaharul, untul, ouale si restul ingrendientelor pana se obtine o compozitie omogena. Se intinde o foaie subtire de marimea tavii (trebuie sa fie unsa si tapetata) se aseaza in aceasta si se adauga compozitia. Se presara stafidele si se unge cu ou batut. Se impleteste cu o parte de aluat care a fost oprit deoparte si se pune de jur imprejurul tavii.



Se lasa la cuptor, la foc potrivit, circa 45- 50 de minute.

Pofta buna !







Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

  • Mituri despre alimente
    Mituri despre alimente

    Cele mai cunoscute mituri despre alimente se refera la aportul caloric pe care acestea le aduc

  • Cum să mă machiez
    Cum să mă machiez Cum sa ma machiez: trusa de machiaj
    Ce ar trebui sa contina o trusa de machiaj?
  • Ovulatia
    Ovulatia

    Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii, care

  • Tratamente pentru varice
    Tratamente pentru varice Cele mai intalnite tratamente pentru varice sunt chirurgia clasica, cu bisturiul si terapiile moderne ce folosesc
  • Ganoderma, un miracol al naturii
    Ganoderma, un miracol al naturii

    Ganoderma Lucidum, cunoscuta mai ales sub denumirea de Ganoderma este o "ciuperca minune", ale carei proprietati

  • Noutati cosmetice 2007
    Noutati cosmetice 2007

    In materie de noutati cosmetice, in 2007 am avut parte de inovatii in atat in machiaj cat si